Do góry

Dania główne Przepis na:

Tajskie dyniowe curry

Tajskie dyniowe curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 2314

Dodano:

Odsłon: 248

Tajskie dyniowe curry z warzywami to doskonałe bezmięsne danie. Dość ostre, aromatyczne, niezwykle bogate, pożywne i smaczne – nie bez przyczyny kuchnia Tajlandii w całym świecie słynie z owej “smaczności”. Bazą gęstego sosu curry jest mleko kokosowe połączone z musem dyniowym, a w sosie zanurzone są ziemniaki i zielony groszek. Doskonałe dopełnienie potrawy stanowią podane na wierzchu podsmażone boczniaki. Ostrość dania można regulować ilością dodanej czerwonej pasty curry. Tajskie dyniowe curry najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Składniki

  • 1 kg puree z pieczonej dyni
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki, ósemki, dużą kostkę
  • kilka łyżek oleju kokosowego do smażenia
  • 2 szalotki lub nieduże cebule, posiekane
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm), obranego i utartego
  • 2-4 łyżki czerwonej pasty curry (to gotowa tajska pasta, średnio ostra)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 400 g mrożonego groszku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 200 g boczniaków pociętych w paski
  • odrobina soli do boczniaków
  • pęczek natki kolendry lub pietruszki
  • ugotowany ryż do podania
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obgotuj przez około 10 minut we wrzątku. Mają być al dente. Odcedź je.

  2. Na oleju podsmaż posiekane szalotki, imbir i czosnek. Dodaj pastę curry (ja użyłam tylko 2 łyżek pasty, a i tak potrawa była raczej ostra, więc dodawaj pastę curry ostrożnie i stopniowo), cukier i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Do rondla dodaj ziemniaki i groszek oraz bulion, mus z dyni i szczyptę soli. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj tak długo, aż warzywa zmiękną.

  3. Dodaj mleczko kokosowe i już nie gotuj, tylko delikatnie podgrzej potrawę. Spróbuj jeszcze i dopraw solą do smaku.

  4. Na oddzielnej patelni, na oleju podsmaż pocięte w paski boczniaki, przypraw je delikatnie solą.

  5. Podawaj curry z porcją grzybów na wierzchu, posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki, z gotowanym ryżem (najlepiej jaśminowym).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń