Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta egzotyczna"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Połącz mąkę i masło, tak aby powstały drobne zacierki. Dodaj jajko roztrzepane z wodą, wyrób rękoma ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 3 mm. Przełóż do posmarowanej masłem formy. Wstaw do lodówki na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i posyp fasolą (po upieczeniu ciasto będzie płaskie). Piecz 15 minut, usuń papier i fasolę, piecz jeszcze 5-10 minut, aż ciasto będzie złote.
Wymieszaj nadzienia. Wyłóż je na gorące ciasto i piecz ok. 30 minut. Podawaj schłodzone, ozdobione miąższem marakui wymieszanym z cukrem pudrem.
Przygotowane ciasto nawiń na wałek i przenieś na formę. Ostrożnie przesuń wałek po krawędziach. Ciasto rozwinie się samo. Teraz wystarczy je tylko docisnąć do dna i brzegów.Źródło: Olivia