Do góry

Desery Przepis na:

Tarta ferrero z dżemem malinowym

Tarta ferrero z dżemem malinowym

Autor: izek

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 3789

Dodano: 08.05.2018

Odsłon: 7829

Nie wymaga pieczenia! Czekolada i maliny to jedno z moich ulubionych połączeń w ciastach

Składniki

  • SPÓD:
  • Herbatniki kakaowe 300 gram
  • Masło 230 gram
  • KREM FERRERO:
  • Mascarpone 350 gram
  • Nutella 350 gram
  • Czekolada mleczna 1 tabliczka
  • Orzechy laskowe posiekane 2 łyżki
  • Dżem malinowy 350 gram
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. SPÓD: Herbatniki kruszymy (aby przypominały bułkę tartą) przy pomocy blendera. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło. Ostudzone masło wlewamy do herbatników i mieszamy, aby powstała jednolita masa (przypominająca „mokry piasek”). Formę do tarty (o średnicy 30 cm) wyścielamy folią aluminiową i wylepiamy dokładnie spód i boki masą herbatnikową. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kremu

  2. KREM FERRERO: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę, aby przestygła. W misce miksujemy mascarpone z nutellą na gładką masę. Wlewamy roztopioną czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy. Wsypujemy posiekane orzechy laskowe i dokładnie mieszamy łyżką.

  3. Spód do tarty smarujemy dżemem malinowym (można zrezygnować z dodawania dżemu). Następnie wykładamy przygotowany krem ferrero. Wierzch ciasta można udekorować kulkami Ferrero. Wstawiamy tartę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń