Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wymaga pieczenia! Czekolada i maliny to jedno z moich ulubionych połączeń w ciastach
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113260
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 682
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1202
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 764
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113260
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 682
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1202
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 764
Składniki
SPÓD: Herbatniki kruszymy (aby przypominały bułkę tartą) przy pomocy blendera. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło. Ostudzone masło wlewamy do herbatników i mieszamy, aby powstała jednolita masa (przypominająca „mokry piasek”). Formę do tarty (o średnicy 30 cm) wyścielamy folią aluminiową i wylepiamy dokładnie spód i boki masą herbatnikową. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kremu
KREM FERRERO: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę, aby przestygła. W misce miksujemy mascarpone z nutellą na gładką masę. Wlewamy roztopioną czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy. Wsypujemy posiekane orzechy laskowe i dokładnie mieszamy łyżką.
Spód do tarty smarujemy dżemem malinowym (można zrezygnować z dodawania dżemu). Następnie wykładamy przygotowany krem ferrero. Wierzch ciasta można udekorować kulkami Ferrero. Wstawiamy tartę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).