Do góry

Desery Przepis na:

Tarta gruszkowa

Tarta gruszkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 478

Trochę lata w zimowe dni.

Składniki

  • 150 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • żółtko
  • łyżka śmietanki 18%
  • szczypta soli
  • budyń waniliowy
  • 2 gruszki
  • galaretka o smaku gruszkowym
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier, a następnie masło pokrojone na kawałki, żółtko i śmietankę.
    Wyrabiaj dokładnie ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche można dodać trochę wody.
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto w koło, nieco większe niż forma. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w niej ciasto. Piecz ok. 20 minut.

  2. W tym czasie przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudź go. Na ostudzone ciasto wyłóż budyń, a następnie pokrojone w plasterki gruszki.
    Przygotuj galaretkę. Użyj połowę wody, niż jest to podane na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na tartę.
    Gdy ostygnie włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń