Do góry

Desery Przepis na:

Tarta jabłkowa

Przepis dnia 2014-10-26
Tarta jabłkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 497

Dodano:

Odsłon: 15423

Pyszna aromatyczna idealna jako slodki dodatek do kawy czy herbaty.

Składniki

  • 250g maki pszennej
  • 150g miekkiego masła
  • 200g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 250ml smietanki 36%
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka brazowego cukru
  • 8 jablek najlepiej kwaskowatych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do pojemnika wrzucamy maslo , 50g cukru, 250g przesianej maki, troche cukru waniliowego i jedno żółtko.Wszystkie skladniki siekamy,az powstanie jednolita masa.Zarabiamy ciasto owijamy folia i wkladamy do lodowki na ok 2 godziny.Dzieki temu ciasto bedzie bardziej kruche.

  2. Jablka obieramy,usuwamy gniazda nasienne I kroimy na male polksiezyce.

  3. Ciasto rozwalkowujemy i rozkladamy na foremke do tarty ( moja ma srednice 28cm i ta porcja ciasta jest idealna).Tak przygotowana foremke wkladamy spowrotem do lodowki na nastepne 30min.Po wyciagnieciu przed ulozeniem jablek nakluwamy widelcem.

  4. Do naczynia wlewamy 250ml smietanki ,wbijamy cale dwa jajka,dodajemy 150g cukru,lyzeczke cynamonu oraz cukier waniliowy.Ubijamy trzepaczka tak aby wszystkie skladniki polaczyly sie ze soba.

  5. Po wyciagnieciu formy z lodowki naklowamy ciasto widelcem i na surowym ukladamy jablka (ja zrobilam dwie warstwy).Calosc zalewamy smietanka i pieczemy 60 minut w 180 stopniach.
    15 minut przed koncem pieczenia tarte posypujemy brazowym cukrem.


    SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 października 2014 Spód tej klasycznej tarty jest zrobiony z ciasta kruchego, a do takiego ciasta nie dodaje się ani proszku do pieczenia ani sody.
A tarta bardzo apetyczna, chyba dzisiaj się na nią skuszę :)
Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natalka86 25 października 2014 Droga goszka49 żenujący to jest Twój komentarz.Moja "piękną tartę" piekłam nie raz i doskonale wiem jakie są składniki i NIE MA w nich ani proszku do pieczenia ani sody.Poza tym specjalnie przed pieczeniem nakłuwamy spód ciasta aby nie wyrosło.Powodzenia następnym razem ;)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goszka49 24 października 2014 No ja dziś upiekłam tą piękną tartę i dostałam naleśnik. Może wypadałoby sprawdzić czy nie brak jakiegoś składnika zanim poda się komuś przepis? Gdzie jest proszek do pieczenia lub soda? Jak to ciasto miało wyrosnąć? Żenada!!! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 22 października 2014 Wspaniała tarta! Prezentuje się niezwykle smakowicie :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń