Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Tarta jabłkowa"

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • najlepsze będą złote lub szare renety
  • 1 jajko
  • 10 dag cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, posypać cukrem i dusić, aż powstanie mus. Można zrobić to dzień wcześniej.

  2. Z mąki, masła jajka, i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto. Chłodzić w lodówce ok. godziny. Podzielić na dwie części. Formę do tary wysmarować tłuszczem. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i starannie wylepić brzegi.

  3. Na ciasto wyłożyć przygotowany mus. Rozwałkować drugą część ciasta, pociąć na paski. Układać z nich kratkę na wierzchu masy jabłkowej. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40-45 minut. Wyjąć, ostudzić.

  4. ok. 75 minut

  5. Do jabłek warto dodać szczyptę mielonego imbiru oraz cynamonu. Serwować z gałką lodów waniliowych.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń