Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta jabłkowa"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, posypać cukrem i dusić, aż powstanie mus. Można zrobić to dzień wcześniej.
Z mąki, masła jajka, i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto. Chłodzić w lodówce ok. godziny. Podzielić na dwie części. Formę do tary wysmarować tłuszczem. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i starannie wylepić brzegi.
Na ciasto wyłożyć przygotowany mus. Rozwałkować drugą część ciasta, pociąć na paski. Układać z nich kratkę na wierzchu masy jabłkowej. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40-45 minut. Wyjąć, ostudzić.
ok. 75 minut
Do jabłek warto dodać szczyptę mielonego imbiru oraz cynamonu. Serwować z gałką lodów waniliowych.Źródło: Twoje Imperium