Do góry

Desery Przepis na:

Tarta kakaowa z mascarpone i owocami

Tarta kakaowa z mascarpone i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 5045

Dodano:

Odsłon: 317

Ciężko zdecydować się jakie owoce dziś dorzucimy do ciasta więc zawsze można dorzucić wszystkie. Pyszna i szybka w przygotowaniu tarta kakaowa z kremem mascarpone, borówkami, malinami, truskawkami, bananem i kiwi,

Składniki

  • 160 g mąki typ 450-480
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru + 2 łyżki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki dżemu najlepiej domowego
  • do dekoracji borówki, maliny, truskawki, banany, kiwi
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy mąkę, cukier puder, szczyptę soli, kakao, jajko oraz pokrojone w kostkę zimne masło - szybko wyrabiamy kruche ciasto rękoma albo mikserem. Wkładamy do lodówki na 30 min następnie smarujemy blachę do tart tłuszczem i posypujemy lekko mąką. Wykładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy dłońmi. Robimy widelcem dziurki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni termoobieg przez 30-35 minut.

  2. Kiedy ciasto kruche przestygnie w misce ubijamy śmietankę na sztywno z cukrem pudrem a następnie dodajemy mascarpone i ubijamy aż krem będzie sztywny. Wykładamy na kruche ciasto posmarowane dżemem i układamy owoce. Chłodzimy w lodówce wyjmujemy na 30 min przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń