Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta łososiowa ze szparagami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 41
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 121
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 41
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 121
Składniki
ok. 60 minut
Ser grubo zetrzeć. Mąkę wymieszać z połową sera i 1/2 łyżeczki soli. Szybko zagnieść z pokrojonym w kawałki masłem i 1 jajkiem. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Szparagom odciąć zdrewniałe końce, obrać do 1/3 wysokości, pokroić na duże kawałki. Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Chili drobno pokroić. Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami i resztą sera. Doprawić chili, solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto rozwałkować.
Spód i brzegi wyłożonej pergaminem blachy wylepić ciastem. Rozłożyć szparagi i kawałki ryby. Zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30 minut.
Pecorino – pochodzący z Włoch podpuszczkowy ser z owczego mleka (pecora to po włosku owca), twardy, dojrzewający, lekko pikantny. Doskonały do zapiekania.Źródło: Życie na gorąco