Do góry

Desery Przepis na:

Tarta na kruchym cieście z budyniowym kremem i czereśniami

Tarta na kruchym cieście z budyniowym kremem i czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1623

Dodano:

Odsłon: 464

Smaczna tarta na kruchym cieście z domowym kremem budyniowym i czereśniami. Smaczne ciacho do herbatki albo kompotu.

Składniki

  • Ciasto:
  • 125 g masła, zimnego
  • 225 g mąki
  • 30 g migdałów zmielonych
  • 30 g cukru
  • sól
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • Nadzienie:
  • 500 g czereśni
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 35 g mąki ziemniaczanej( lub skrobi kukurydzianej)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, zmielone migdały, cukier, sól, 1 jajko i 1-2 łyżek bardzo zimnej wody( najlepiej jest wstawić szlaneczkę z wodą do lodówki) zagnieść na jednolite ciasto i wstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Kruche ciasto jest wtedy smaczniejsze.

  2. 2. Czereśnie umyć, przebrać i wypestkować. Odlać pół szklanki mleka i dosypać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, jak na budyń. Dodać jajko i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym( albo najlepiej waniliowym własnej roboty). Do gotującego się mleka dolać mleko ze skrobią i jajkiem. Ciągle mieszając pogotować około 1 minuty, aż masa zgęstnieje.

  3. 3. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować kruche ciasto. Formę na tartę natłuścić i wyłożyć ciastem. Formę możemy wyłożyć kilkoma paskami papieru do pieczenia, ułatwi to wyjęcie tarty po upieczeniu. Nakłuć widelcem. Najpierw wylać budyń, następnie wyłożyć czereśnie i lekko wcisnąć je w masę.
    Tarte piec w temperaturze 175 stopni około 30 minut.

  4. 4. Tartę studzimy około 10 minut i jemy najchętniej taką lekko ciepłą. Oczywiście na zimno również jest bardzo smaczna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 25 czerwca Pyszna..szkoda,że u mnie już po czereśniach:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 czerwca Pyszne sa takie cudenka z budyniem, czeresnie to tez dobry wybór. Swietny przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 18 czerwca Świetny przepis! I dzięki za poradę z tymi papierkami, nawet bym nie wpadł. ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 czerwca Wyglada bardzo apetycznie i ten dodatek migdalow do ciasta! pycha Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 18 czerwca Bardzo apetyczna tarta. Kruche ciasto, budyń i owoce to znakomite połączenie. Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń