Do góry

Desery Przepis na:

Tarta sernikowa z malinami

Tarta sernikowa z malinami

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 263

Dodano: 01.05.2018

Odsłon: 161

Ponieważ z przygotowania Tarty z wiśniami pozostało mi trochę ciasta postanowiłam na jego bazie zrobić tartę tym razem z serem. Polecam - gdyż jest pyszna, delikatna, rozpływa się w ustach :-)

Składniki

  • TARTA:
  • 2 i ¼ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • szczypta miałkiej soli morskiej
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 225 g schłodzonego masła 82% pokrojonego w 1,5 centymetrową kostkę
  • 1 żółtko rozbełtane z 4 łyżkami koniaku
  • MASA SEROWA:
  • 250 g twarogu tłustego
  • 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczy Dr. Oetker
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3/4 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 jajko
  • 2 opakowania świeżych malin
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. TARTA:
    1. Do pojemnika blendera włóż mąkę, cukier puder, sól oraz skórkę z cytryny.

    2. Dodaj masło i miksuj dopóki masa nie zacznie przypominać okruszków.

    3. Dodaj żółtko wymieszane z alkoholem.

    4. Miksuj całość, aż powstanie jednolita masa.

    5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

    6. Nagrzej piekarnik do 200°C.

    7. Rozwałkuj ciasto na kształt koła i wyłóż nim dno tortownicy z wyjmowanym dnem wysmarowanej masłem.

    8. Ponownie schłodź ciasto około 30 minut.

  2. MASA SEROWA:
    1. Twaróg włóż do pojemnika blendera i zmiksuj aż będzie gładki.

    2. Dodaj pozostałe składniki (oprócz malin) i jeszcze raz zmiksuj do połączenia się składników.

    3. Masę serową wyłóż na spód ponakłuwany widelcem.

    4. Na wierzch wyłóż maliny.

    5. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25-30 minut.

    6. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem i miętą.

    7. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń