Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten znalazłam w jakieś gazecie. Oczywiście nie mogłam go nie wypróbować.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
Składniki
Jabłka obierami i kroimy w cienkie plastry. Zagniatamy kruche ciasto z z mąki, 10 dag masła, soli, jajka i wody. Zawijamy w folię i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Gotować do momentu aż syrop zmieni kolor na bursztynowy. dodajemy 1,5 dag masła. Masę karmelową wylewamy na blaszkę do pieczenia tarty. Trzeba się spieszyć, bo masa bardzo szybko gęstnieje. Układamy na karmelu jabłka.
Roztapiamy ostatnie 1,5 dag masła i polewamy jabłka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. Wyciągamy i kładziemy ciasto. Znowu pieczemy przez ok. 30 minut na złoty kolor.
Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, bierzemy duży, płaski talerz i odwracamy formę dnem do góry. Podajemy z lodami waniliowymi.