Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta twarogowa z jabłkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 101
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 56
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 147
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 101
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 56
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 147
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj 5 dag cukru pudru, szczyptę soli i masło. posiekaj nożem, a kiedy powstaną się grudki, wbij 1 jajko i szybko zagnieć ciasto.
Rozwałkuj je na stolnicy oprószonej mąką na placek o wymiarach 23x31 cm. Blachę 20x28 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i brzegi blachy wylep przygotowanym plackiem. Ciasto ponkłuwaj widelcem i wstaw do lodówki.
Jabłka obierz, przekrój wzdłuż na pół, wytnij gniazda nasienne. Połówki jabłek gęsto natnij po wypukłej stronie. Natychmiast skrop 2 łyżkami soku z cytryny.
Wymieszaj 20 dag twarogu z 1 jajkiem i proszkiem budyniowym. Do masy dodaj 3 łyżki cukru i rodzynki. Rozbij 2 jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z makiem, resztą twarogu, mlekiem i cukrem waniliowym.
Dodaj pozostały cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy serowej z makiem.
Kruchy spód posyp tartą bułką. Rozsmaruj masę twarogową z rodzynkami, a następnie masę z makiem. Na wierzchu ułóż połówki jabłek, wypukłą stroną do góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 25-30 minut.
Migdały zrumień na suchej patelni. Konfiturę podgrzej z 2 łyżkami wody. Tartę posmaruj konfiturą. Posyp płatkami migdałowymi i łyżeczką cukru pudru.
ok. 1 godziny i 30 minut . 1 porcja 370 kcalŹródło: Tina