Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z białą czekoladą

Tarta z białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11047

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Tarta z białą czekoladą"

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • torebka budyniu waniliowego
  • torebka budyniu śmietankowego
  • 800 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 dag masła
  • 10 dag białej czekolady
  • opakowanie truskawek (ok. 30 dag)
  • bita śmietana do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 45 minut • Porcja ok. 330 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na ok. 16 porcji

  2. Masło posiekaj z mąką, dodaj sól, cukier i łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty łącznie z brzegami. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C około 30 minut. Przestudź.

  4. Z proszku budyniowego, mleka, masła i cukru ugotuj gęsty krem.

  5. Białą czekoladę drobno pokrusz i rozmieszaj starannie z budyniem na gładką masę.

  6. Truskawki umyj, osusz, pokrój wzdłuż na połówki. Porozkładaj je na upieczonym cieście – kilka zostaw do dekoracji. Zalej wszystko masą budyniową z czekoladą, wyrównaj powierzchnię.

  7. Udekoruj wierzch tarty rozetkami bitej śmietany i odłożonymi truskawkami. Wstaw do lodówki do stężenia. Pokrój na porcje jak tort.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń