Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z śliwkami i kruszonką

Tarta z śliwkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 81

Dodano:

Odsłon: 1563

Kruche ciasto czekoladowe z dodatkiem śliwek flambirowanych na bazie wódki. Dodatkiem jest cudownie chrupiąca kruszonka.

Składniki

  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 20 g kakao
  • 1 kg śliwek
  • 1/4 szklanki wódki o smaku śliwkowym
  • 2 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kruchego ciasta: Wszystkie składniki powinny być zimne. Przesiane 200 gramów mąki połącz z proszkiem do pieczenia, kakao i 50 gramami cukru.
    Poszatkuj 100 g masła razem z wcześniej przygotowanymi suchymi składnikami. Zagnieć ciasto i wyłóż nim tortownicę o średnicy 23 cm. Wstaw do zamrażarki na 30 minut.
    Ciasto podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 10 minut, by ciasto się lekko podpiekło.

  2. Zagnieć razem: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej (możesz do tego celu użyć miksera). Gdy masa się połączy odstaw ją na bok.

  3. Umyte, obrane oraz pokrojone w ćwiartki śliwki połącz razem z cynamonem, imbirem, cukrem oraz gałką muszkatołową. Podsmaż przez około 3 minuty na gorącej patelni. Wlej alkohol i podpal palnikiem śliwki. Ogień powinien po chwili zgasnąć, gdy cały alkohol wyparuje.

  4. Podsmażone śliwki wyłóż na wcześniej podpieczone ciasto i obsyp z wierzchu kruszonką zlepioną w większe bryłki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 30 minut (aż kruszonka z wierzchu będzie złota).
    Po upieczeniu obsyp cukrem pudrem .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń