Do góry

Dania główne Przepis na:

tarta z szynka i warzywami

Przepis dnia 2012-11-07
tarta z szynka i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4275

Dodano:

Odsłon: 23595

Pyszne kruche ciasto, serowy wierzch i warzywne nadzienie przeplatane szynka- bardzo serdecznie polecam! Bardzo dobrze sie kroi i smakuje pysznie zarowno na cieplo, jak i po wystudzeniu. Przepis zainspirowany tarta z blogu http://smakmojegodomu.blox.pl

Składniki

  • na ciasto: maka pszenna, 300g
  • margaryna, 200g
  • jajko, 1 szt
  • sol, 1 lyzeczka
  • nadzienie: jajka, 4 szt
  • gesta, kwasna smietana, 4 czubate lyzki
  • ser zolty, 200g
  • wedlina drobiowa, 200g
  • gotowany groszek zielony, 3/4 szklanki
  • Papryka czerwona, 1 szt
  • podsmazona cebula, 1 duza
  • sol i pieprz, wg uznania
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margaryne wlozyc do zamrazarki na 30 min. Po tym czasie make wpypac do miski, wymieszac z sola, zrobic na srodku wglebienie, wbic tam jajko i zetrzec na tarce margaryne. Szybko zagniesc ciasto, owinac folia spozywcza i wlozyc na ok 1h do lodowki. Po tym czasie ciasto rozwalkowac i wylepic natluszczona foremke rozwalkowanym ciastem (spod i boki). Przykryc ciasto w formie papierem do pieczenia i wysypac na papier groch (zapobiegnie to podnoszeniu sie ciasta podczas podpiekania). Piec ok 8 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie ciasto wyjac, wysypac groch i zdjac papier.

  2. Na podpieczony spod wylozyc odsaczony groszek, na to podsmazona cebulke, na to polowe wedliny (u mnie pokrojona w cienkie plasterki), na wedlinke pokrojona w cienkie paseczki papryke, na to znow wedline.

  3. Jajka ubic mikserem na puszysta mase, dodac smietane, sol i pieprz, ubic. Dodac starty na tarce zolty ser, wymieszac drewniana lyzka. Mase jajeczna wylac na podpieczony spod wylozony dodatkami, wyrownac, zapiekac w temperaturze 180 stopni ok 30 min (az sie zezloci). Wystudzic i podawac, smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulkawspaniala 07 listopada 2012 Cudowny przepis, uwielbiam tarty , do ulubionych ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulkawspaniala 07 listopada 2012 Cuuudowny przepis , uwielbiam tarty , do ulubionych :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 07 listopada 2012 Wygląda przepysznie i pewnie też tak smakuje.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 07 listopada 2012 zrobiłam dzis na obiadek, pychota i jeszcze raz pychota !

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 listopada 2012 Wygląda PYSZNIE! W skali od 1 do 5 daję 6 :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 06 listopada 2012 wygląda bardzo zachęcająco :-) do wypróbowania w najbliższym czasie :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 06 listopada 2012 Musi być pyszna i to kolorowe nadzienie ładnie się prezentuje:)z chęcią wypróbuję:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń