Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z zielonym groszkiem"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 82
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3325
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1166
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 82
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3325
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1166
Składniki
Zemleć 5 dag orzechów włoskich. Mąkę wymieszać z 3 dag zmielonych orzechów. Dodać szczyptę soli, 1 jajko, 12,5 dag masła i ok. 1,5 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Groszek wyłuskać ze strączków, opłukać, osuszyć. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać resztę masła, zeszklić na nim cebulę. Dołożyć groszek. Zalać 150 ml wody. Posolić do smaku i gotować ok. 8 minut. Potem groszek z cebulą odcedzić na sitku.
Szynkę pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać, zostawiając nieco do dekoracji. Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami i posiekaną natką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Formę na tartę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na placek o śr. 30 cm. Wylepić nim spód i brzegi formy. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i posypać resztą zmielonych orzechów. Na spód tarty wyłożyć groszek z cebulą oraz szynkę. Zalać masą jajeczno-śmietanową.
Resztę orzechów grubo posiekać. Posypać nimi wierzch tarty. Tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 45 minut. Podawać na ciepło albo na zimno.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco