Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1220

Dodano:

Odsłon: 18914

po prostu pycha :)

Składniki

  • CIASTO
  • margaryna, 200g
  • mąka-pszenna lub razowa, 360g
  • ZIMNA WODA, 5 łyżek
  • nadzienie
  • cebula, 2 szt
  • szpinak świezy, 2 wiązki
  • pieczona lub grilowana piers z kurczka, 1 duża
  • ser typu feta, 100 g
  • mleko lub śmietanka, 300ml
  • Jaja, 3 szt
  • sól,pieprz,
  • czosnek, 3 ząbki
  • oliwa do smażenia
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z podanych składników na ciasto wyrobić podkład i wylepić formę ,schłodzić.

  2. Cebulę pokroić w pióra przesmażyć aż zmięknie.odstawić.Filet pokroić w kostkę,ser również.Liście szpinaku wypłukane wrzucić na głęboka patelnię podlać kilkoma łyżkami wody i poczekać aż zwiędną po czym odcedzić odcisnąć i grubo posiekać wrzucić do cebuli.

  3. Na ciasto ułożyć filet ser ,cebulę ze szpinakiem.Mleko lub śmietankę wymieszać z jajami dodać przyprawy i wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek,zalać tą mieszaniną tartę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220 stopni aż ciasto się zrumieni a nadzienie "zsiądzie".Dla podwyższenia kaloryczności można wierzch posypać tartym serem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iwonasz 13 czerwca 2011 A ja właśnie próbowałam z podpieczeniem ciasta i miałam zakalec,mysle że wiele też zależy od piekarnika w moim starym gruchocie piecze sie dobrze aczkolwiek tez długo :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 13 czerwca 2011 Bardzo smaczne nadzienie i nadaje się również do pizzy, naleśników czy jako omlet. Ale moim zdaniem KONIECZNIE trzeba najpierw podpiec samo ciasto !!! Gdy robiłam wg przepisu po 25 min. brzegi były zarumienione, nadzienie "siadło" a środek ciasta okazał się surowy. Po kolejnych 20 min ciasto (które chyba nasiąkło masą mleczno-jajeczną) nadal było półsurowe a wierzch (przykryty folią aluminiową) coraz bardziej się spiekał i brązowiał. W sumie jedliśmy tartę po godzinie. Następnym razem na pewno najpierw podpiekę ciasto.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń