Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tartaletki z bitą śmietaną i owocami"
Składniki
Zimne masło posiekaj z całymi jajkami. Dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli oraz cukier kryształ. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją w folię spożywczą i odłóż na minimum 30 minut do lodówki.
Przygotuj formy do babeczek lub tartaletek. Ustaw je obok siebie.Schłodzone ciasto starannie rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami folii lub pergaminu, przenieś na foremki, dociśnij wałkiem. Wylep spód i boki każdej foremki.
Dno każdej babeczki przykryj krążkiem pergaminu i obciąż suchym grochem. Piecz 12-15 minut w 180 st. Lekko przestudź korpusy, a potem wyjmij z foremek.
Usuń groch i pergamin. Kremówkę ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier puder do smaku i cukier waniliowy. Owoce opłucz, odszypułkuj. Babeczki napełnij śmietaną i owocami. Dowolnie udekoruj.
czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety