Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tatar brokułowy z granatem"
Składniki
Brokuły oczyścić ze zwiędniętych listków, oddzielić różyczki, łodygi pokroić na nieduże kawałeczki. W garnku zagotować posoloną wodę, wrzucić łodygi brokułów. Gotować je 5 minut, potem dołożyć różyczki i gotować razem jeszcze 4-5 minut. Odcedzić, przelać na sitku zimną wodą i dobrze osączyć.
Granat przekroić na pół, wyjąć widelcem miąższ. Odłożyć łyżkę miąższu do dekoracji. Szalotki obrać, pokroić w kosteczkę. Miętę opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Kilka zostawić do dekoracji, a pozostałe pociąć w paseczki. Ugotowane buraki cienko obrać ze skórki. Pokroić na 4 plasterki o grubości ok. 3 mm oraz na 4 plasterki o grubości 1 mm.
Brokuły drobniutko posiekać, wymieszać z serkiem kozim, miąższem granatu, pokrojoną szalotką oraz miętą. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Grubsze plasterki buraków ułożyć na talerzu.
Tatar brokułowo-granatowy nałożyć do okrągłych foremek, lekko ugnieść, a potem jednym ruchem wybić na plasterki buraków. Przekąskę udekorować pozostałymi plasterkami buraków, odłożonym miąższem granatu oraz listkami mięty.
Czas przygotowania: około 30 minut.Źródło: Życie na gorąco