Do góry

Desery Przepis na:

Tęczowy deser

Tęczowy deser

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Tęczowy deser"

Składniki

  • 12 różnobarwnych galaretek (po dwie każdego koloru)
  • 300 ml skondensowanego mleka; ewentualnie: 2-4 łyżki cukru (gdy mleko jest niesłodzone)
  • ponadto szczelna tortownica lub inna szczelna forma
  • folia aluminiowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tęczowy deser jest łatwy w przygotowaniu, ale czasochłonny. Trzeba bowiem długo czekać na całkowite stężenie każdej wylanej warstwy, by wylać na nią kolejną porcję galaretki.

  2. Każdy „poziom” zastyga co najmniej 2 godziny w lodówce. Jeśli pospieszysz się i wylejesz kolejną warstwę, gdy poprzednia nie zastygła, nie uzyskasz tak równych poziomów deseru, jak to widać na zdjęciu.

  3. Pierwszą galaretkę zalej połową zalecanej objętości gorącej wody. Jeśli wg przepisu na opakowaniu należy rozpuścić ją w 500 ml wody, użyj 250 ml (1 szklanka) gorącej wody. Wymieszaj i ostudź.

  4. Chłodną, ale wciąż płynną galaretkę wylej na dno formy wyłożonej (razem z wysokim brzegiem) folią aluminiową i odstaw do stężenia.

  5. Mleko połącz z cukrem. Gdy pierwsza warstwa w tortownicy zastygnie, przygotuj galaretkę tego samego koloru z dodatkiem mleka. W tym celu zastąp mlekiem skondensowanym 1/5 część (50 ml) gorącej wody w szklance.

  6. Gdy mleczna galaretka ostygnie, wlej ją do formy i odstaw do zastygnięcia. Czynności powtarzaj z kolejnymi galaretkami.

  7. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 425 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń