Do góry

Dania główne Przepis na:

Tempura tendon

Przepis dnia 2015-02-04
Tempura tendon

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1630 Ocena: 37741

Dodano: 30.01.2015

Odsłon: 2513

Danie kuchni japońskiej ,choć początek swój miało w Portugalii. Do smażenia używamy warzyw oraz owoce morza. Tempura tendon podawana jest na ryżu ,choć można Tempurę podawać samą z dodatkiem sosów. Ważne jest ,by olej był mocno rozgrzany ,a ciasto mocno schłodzone.

Składniki

  • Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka zimnej wody
  • żółtko jajka
  • kilka kostek lodu
  • sól ,pieprz
  • Do smażenia:
  • brokuł
  • krewetki black tiger
  • Dodatkowo:
  • olej do głębokiego smażenia
  • sos słodko-kwaśny
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Krewetki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Mąkę ,wodę ,sól ,pieprz i żółtko mieszamy ,dodajemy kilka kostek lodu (by panierka była bardziej chrupiąca). Olej rozgrzewamy. Brokuł i krewetki zanurzamy w cieście ,nadmiar ciasta usuwamy i wrzucamy na gorący olej. Smażymy krótko 4-5 min. Podajemy z ryżem i sosem słodko-kwaśnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń