Do góry

Śniadania Przepis na:

Terrina z jajkiem i barszczem

Terrina z jajkiem i barszczem

Autor: kalina11

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 963

Dodano: 15.03.2018

Odsłon: 24671

Lekka, delikatna terrina z barszczu z jajkami. Zrobiona z prostych składników. Dzięki barszczowi który wcześniej zrobiłam przygotujemy ją bardzo szybko. Barszcz już jest doprawiony, także nie musimy za wiele robić i wysilać się. Skracamy sobie czas pracy.

Składniki

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 160 ml barszcz z przyprawami
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 3 łyżeczki pełne żelatyny
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • pieprz czerwony.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka gotuję na twardo, obieram.

    Łyżeczkę żelatyny namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali, dodaję łyżkę jogurtu , mieszam i dodaję 200 ml jogurtu, chrzan tarty, pokrojoną natkę pietruszki, sól, pieprz. Wylewam masę do foremki aluminiowej, układam jajka i wstawiam do lodówki. Z pozostałego jogurtu odkładam łyżkę. Do większej części jogurtu dodaję 30 ml barszczu koncentratu, łyżeczkę rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny i wylewam na masę jasną. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Do odłożonej łyżki jogurtu, dodaję 130 ml barszczu, łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny i mieszam. Wylewam na stężałą warstwę buraczkową. Terine wstawiam na noc do lodówki. Przed podaniem dekoruję natką i pieprzem czerwonym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 18 marca Żeby to wszystko zmieścić na stole to będę potrzebować takiego na 24 osoby - chyba wypożyczę! Coś wspaniałego. Zabieram. To będzie kolejna nowość na moim stole świątecznym. Dzięki. Wygląda niesamowicie i myślę, że tak też smakuje. :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń