Do góry

Desery Przepis na:

Torcik bananowo-czekoladowy

Torcik bananowo-czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1210

Dodano:

Odsłon: 2556

Autorski przepis na tort w połączeniu śmietankowo-bananowo-czekoladowym który zrobiłam z okazji urodzin Męża. Solenizant zachwycony goście zadowoleni tort zjedzony ! a więc co tu dużo mówić - polecam :)

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy[tortownica 16 cm]:
  • 4 jajka duże, 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki budyniu czekoladowego b/c
  • łyżka kakao, łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt waniliowy:
  • 3 jajka , 3 łyżki mąki zwykłej, na koniec łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka cukru zwykłego
  • Krem:
  • 3 śmietan fix, 500 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 250 gram serka mascarpone
  • Krem do dekoracji :
  • 100 ml kremówki, 1 śmietan fix, 1 duża łyżka kakao słodkiego w proszku
  • Dodatkowo:
  • 2 mandarynki, 2 banany, serduszka czekoladowe, płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt kakaowy:
    ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka ubijamy jeszcze chwilkę dodajemy przesianą mąkę z resztą składników, mieszamy łyżką drewnianą i wylewamy na tortownicę wysmarowaną margaryną i wysypaną kaszą manną. Pieczemy ok 30 minut/ 175 st. studzimy przecinamy na 3 blaty

    Biszkopt waniliowy
    postępujemy jak wyżej ale pieczemy krócej ok 25 minut/175 st.
    studzimy przecinamy na 2 blaty.

  2. Krem śmietankowy:
    Ubijamy śmietankę z serkiem i cukrem pod koniec ubijania dodajemy fix. Krem musi być dość dobrze ubity żeby się nie rozpłynął.

    Banany kroimy na cienkie plasterki, wkładamy do miseczki skrapiamy sokiem z mandarynki i mieszamy żeby każdy plasterek się namoczył.

    Krem czekoladowy:
    Śmietankę i kakao ubijamy z fixem i na gęsty krem[ taki żeby dało się dekorować i się nie rozpływał].

  3. Każdy blat skrapiamy sokiem z mandarynki. Przekładamy tort:
    Czekoladowy biszkopt - banany - krem - waniliowy biszkopt - krem -czekoladowy biszkopt - krem - waniliowy biszkopt - banany - krem - czekoladowy biszkopt. Cały tort też pokrywamy kremem cienką warstwę. Boki tortu obsypujemy płatkami migdała. Natomiast wierzch dekorujemy kremem czekoladowym i ozdobami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń