Do góry

Desery Przepis na:

Torcik Cappuccino

Torcik Cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 39

Pyszny i nie bardzo słodki tort z kremem cappuccino i owocami. Delikatny i bardzo smaczny.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 12 łyżek mąki tortowej
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 1 śnieżka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cappuccino
  • Dodatkowo:
  • Dżem porzeczkowy
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    1. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier.
    2. Do białek dodajemy żółtka i olej i miksujemy na mniejszych obrotach.
    3. Do przygotowanej masy białkowej dodajemy mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.

    Tortownicę o wymiarach 23-25cm wykładamy papierem (boków tortownicy niczym nie smarujemy).
    Delikatnie przełożyć ciasto i wyrównać.
    Piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut do "suchego patyczka".

    Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
    Wystudzone ciasto odkrawamy nożem od brzegów tortownicy i wyciągamy tort na talerz lub deskę i kroimy biszkopt na 3 blaty.


  2. Krem cappuccino :


    Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić.
    0,5l śmietany 30% ubić z 1 śnieżką i 2 łyżkami cappuccino na koniec dodać ostudzoną i tężejącą galaretkę i całość wymieszać mikserem.

  3. Blaty tortu nasączyć ponczem (może być sok, woda z cytryną, ja użyłam amaretto)
    Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym i przykryć drugim blatem.
    Na drugi blat wykładamy połowę kremu cappuccino i przykrywamy 3 blatem.
    Cały tort pokryć pozostałym kremem.
    Do ozdoby użyłam rozdrobnione orzechy włoskie (boki i połowa górnej części tortu)
    Na drugiej połowie tortu ułożyłam owoce (mogą być świeże sezonowe lub z puszki).
    Tort wkładamy do lodówki aby krem stężał.

    SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń