Do góry

Desery Przepis na:

Torcik czekoladowy z bitą śmietaną i bananami

Torcik czekoladowy z bitą śmietaną i bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3225

Dodano:

Odsłon: 1042

Jak dla mnie torcik rewelacja!

Składniki

  • Ciasto: 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 jaj,
  • 1,5 szkl cukru
  • 90 ml oleju,
  • 70 ml mleka,
  • 2 łyżki kakao
  • Masa: 500 ml śmietanki 30 %,
  • łyżka żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 4 banany,
  • Dodatkowo: kakao do posypania,
  • sok z cytryny do skropienia bananów
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jaja wbić do misy, dodać cukier i miksować ok. 7 min. Na przemian dodać olej i mleko. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do składników i zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem, wysmarować masłem, osypać mąkę i przelać ciasto. Piec ok. 40 min. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.

  2. Banany obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.

  3. Śmietankę ubić, dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i zostawiać do ostygnięcia. Dodać do śmietanki, zmiksować.

  4. Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy śmietanowej, poukładać plasterki bananów. Przykryć drugim blatem, posmarować II częścią śmietany, przyzdobić bananami i posypać kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń