Do góry

Desery Przepis na:

Torcik jabłkowy z bezą

Torcik jabłkowy z bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 381

Dodano:

Odsłon: 338

pyszne ciasto na kruchym spodzie, z jabłkami i pierzynką bezową

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka pszenna 500 dag
  • masło 200 g
  • żółtka 5 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyzeczki
  • MASA:
  • jabłka 2 kg
  • galaretka w proszku 2 op
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kasza manna 1 łyżka
  • BEZA:
  • białka 5 szt
  • cukier puder 1 szkl
  • kisiel w proszku 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, Do garnka wlac 40 ml wody i wrzucić jabłka i dusić pare minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i manne, wymieszać, ostudzić. Ciasto wyjąć, wylepić nim formę, wyłożyć masę. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel. Wyłożyć na masę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175stC. Udekorować

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń