Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik z masą jabłkową i bitą śmietaną świetnie się się przenika swoimi składnikami. Nie jest mdły a wręcz orzeźwiający w smaku.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
Całe jajka ubić z cukrem na "puch:. Wciąż ubijając dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści. Stopniowo przesiewać zmieszane mąki z proszkiem. Na końcu wlać gorącą wodę. Wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 28 cm.Piec 30 minut w tem. 175 stopni (góra- dół) Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty i nasączyć.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Smażyć do miękkości z cukrem. Dodać cynamon. Zestawić z ognia, wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i serkiem mascarpone. Przygotować polewę. Ja rozpuściłam nad parą wodą - gotową. Pierwszy blat umieścić w tej samej tortownicy w której się piekł. Nasączyć. Posmarować cienko frużeliną. Następnie wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugim blatem. Znów posmarować frużeliną. Brzegi torcika oblać polewą czekoladową (zostawić 2 łyżki do dekoracji tortu). Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i na górze oraz na samym dole torcika wyciskać rozetki. Udekorować cienkimi strużkami polewy czekoladowej i perełkami cukierniczymi. Schłodzić.