Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik migdałowy bez pieczenia"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Ciastka migdałowe bardzo drobno pokrusz w malakserze. Masło stop, przestudź, następnie wymieszaj z okruszkami i migdałami. Trzy tortownice (o śr. ok. 10 cm) wyłóż pergaminem. Dna foremek wylep przygotowaną masą. Dociśnij ją mocno dłonią. Wstaw do lodówki.
Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw na kilka minut. Kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Ciągle mieszaj, by się nie przypaliła.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Czubkiem noża zeskrob rdzeń. Jogurt wymieszaj z rdzeniem wanilii oraz cukrem. Dodaj sok i skórkę z limonki. Ostrożnie połącz z rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę ubij na sztywno.
Wymieszaj ją z tężejącym jogurtem. Masę rozsmaruj na spodach z ciastek. Torciki schładzaj ok. 2 godzin. Udekoruj np. świeżymi malinami.Źródło: Naj