Do góry

Desery Przepis na:

Torcik migdałowy z dwoma masami

Torcik migdałowy z dwoma masami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Torcik migdałowy z dwoma masami"

Składniki

  • 20 dag masła
  • 34 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 22 dag mąki pszennej
  • 3 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 12 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • 30 dag powideł
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 150 ml soku śliwkowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 25 dag mielonego twarogu
  • 10 dag kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek likieru migdałowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Utrzyj 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Dobrze wymieszaj.

  2. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz ok. 25 minut.

  3. Pozostałe masło stop wraz z 7 dag cukru. Dodaj 10 dag śmietany kremówki i gotuj 2 minuty. Pod koniec wrzuć płatki migdałowe oraz pistacje. Masę rozsmaruj na cieście. Piecz je jeszcze 15 minut. Wystudź i rozetnij na dwa blaty.

  4. Wierzchni placek pokrój na trójkąty. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 dag cukru oraz sokiem śliwkowym. Powidła zagotuj, wlej rozrobiony budyń i sok z cytryny. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Spodni blat ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim masę śliwkową. Schładzaj godzinę.

  5. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Twaróg utrzyj z resztą cukru oraz kwaśną śmietaną. Dolej likier. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno, domieszaj do masy.

  6. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, ostrożnie połącz z masą serową. Krem wyłóż na masę śliwkową, przykryj trójkątami ciasta. Torcik schładzaj 2 godziny.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń