Do góry

Desery Przepis na:

Torcik "kopiec truskawkowy"

Torcik kopiec truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4909

Dodano:

Odsłon: 257

Bardzo delikatne i pyszny torcik z pianką i truskawkami.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • -75 g. masła -1,5 gorzkiej czekolady-150g.
  • -6 jajek -130 g.pudru cukru -1 cukier waniliowy
  • -75 g. mąki tortowej -75 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do piecz.
  • OWOCE:-ok. 2 l. truskawek
  • PIANKA:
  • -2 galaretki cytrynowe -1/2 l. wody -500 ml. śmietanki 30 %
  • -2 cukry waniliowe -50 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -1 jogurt naturalny-370 g. -1 serek mascarpone 250 g
  • -3 łyżeczki żelatyny-1/3 szklanki wody -1 gorzka czekolada-posiekana
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to tortownicy 27 cm, wyłożonej tylko papierem na dole. Piec w 175* ok.25-30 min.(sprawdzić patyczkiem).

  2. Naczynie o kształcie półkuli i szerokiej na 30 cm., zafoliować w środku.

  3. Truskawki średnie pokroić na 3 plasterki. Natomiast duże na 4.
    Ułożyć plasterki truskawek w całym środku.

  4. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, odstawić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem, cukrem waniliowym i śnieżką. Porcjami dodawać jogurt, potem ser i zmiksować. Na koniec dolewać,tężejące galaretki, potem żelatynę i krótko zmiksować.Wsypać czekoladę i łopatką lekko wmieszać. Wylać na ułożone truskawki.
    Przykryć ciastem, dociskając i schłodzić.
    Wyłożyć na paterę, obracając.
    Zdjąć folię i kroić ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń