Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik serowy na zimno"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
ok. 60 minut.
Białka ubić z 2 łyżkami wody. Stale ubijając, powoli dosypywać 7,5 dag cukru, szczyptę soli i 1 torebkę cukru wanilinowego. Dodać żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej pergaminem tortownicy o śr. 26 cm. Piec 15 minut w 200°C. Wystudzić na kratce kuchennej.
Twaróg utrzeć z sokiem z cytryny, pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Ubić na sztywno 40 dag śmietany, połączyć ją z masą serową. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostrożnie wymieszać z kremem serowym. Biszkoptowy spód umieścić w tortownicy. Rozsmarować masę serową. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
Galaretkę rozpuścić. Truskawki pozbawić szypułek. Owoce pokroić na kawałeczki. Ułożyć na wierzchu stężałego ciasta i zalać galaretką. Schładzać jeszcze 2-3 godziny. Pozostałą śmietanę ubić. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Ciasto wyjąć z tortownicy. Brzeg posmarować śmietaną i obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi.Źródło: Życie na gorąco