Do góry

Desery Przepis na:

Torcik truskawkowo-jogurtowy

Torcik truskawkowo-jogurtowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 618 Ocena: 8838

Dodano:

Odsłon: 426

Torcik bez pieczenia to ciasto idealne na upalne dni, ponieważ nie wymaga użycia piekarnika i podawane jest na zimno. Jego przygotowanie jest proste, choć czasu wymagają do stężenia kolejne warstwy, gorąco polecam ;-)

Składniki

  • Masa truskawkowa:
  • truskawki 40 dag
  • cukier 2 łyżki
  • galaretka truskawkowa 2 szt.
  • śmietanka 30% 330 ml
  • Masa jogurtowa:
  • jogurt grecki 40 dag
  • galaretka cytrynowa 1 szt.
  • cukier 2 łyżki
  • dodatkowo:
  • truskawki ok. 35 dag
  • galaretka truskawkowa 1 szt.
  • herbatniki i podłużne biszkopty
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warstwa truskawkowa: Truskawki należy umyć, usunąć szypułki, zblendować na jednolity mus i doprowadzić w garnku do wrzenia. Wsypać galaretki w proszku i cukier, dokładnie wymieszać do ich rozpuszczenia. Wystudzić.
    Dobrze schłodzoną śmietankę zmiksować do uzyskania sztywnej masy, dodać lekko tężejący mus truskawkowy i delikatnie ale dokładnie wymieszać całość szpatułką, do połączenia się składników. Masę mozna na kilka minut wstawic do lodówki aby delikatnie stężała.
    W tym czasie dno tortownicy (śr. 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty ciasno obok siebie. Na biszkopty należy wylać masę truskawkową, wyrównać. Na masie ułożyć ciasno obok siebie herbatniki. Wstawić formę do lodówki.
    Masa jogurtowa: Galaretkę cytrynową i cukier rozpuścić w 200 ml wrzątku, wystudzić. Jogurt przełożyc do miski, dodać lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać szpatułką. Masę wstawić do lodówki do delikatnego stężenia. Następnie wylać ją na herbatniki, wyrównac i ułożyć na wierzch kolejną warstwę herbatników. Całość wstawic do lodówki.
    Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, wystudzić. Umyte truskawki pokroić. Kilka łyżek lekko tężejącej galaretki wyłożyć na herbatniki, rozprowadzić ją po całości, ułożyć obok siebie pokrojone truskawki i wyłożyć na nie resztę lekko tężejącej galaretki.

  2. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc

  3. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń