Do góry

Desery Przepis na:

Torcik wiśniowo-czekoladowy

Torcik wiśniowo-czekoladowy

Autor: MP3-ka

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1526

Dodano: 31.10.2013

Odsłon: 2136

Pyszny torcik :)

Składniki

  • Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka pudru , łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa wiśniowa: 280g dżemu wiśniowego, 150g wiśni,
  • 100ml wiśniówki (lub 50ml spirytusu), 5 łyżeczek żelatyny, 4 łyżki cukru
  • Masa czekoladowa: 100g czekolady mlecznej (tabliczka),200ml śmietany 36%,
  • 2 łyżki pudru Dodatkowo:tabliczka czekolady mlecznej,
  • tabliczka czekolady białej, posypka kakaowa , 200ml śmietany 36%
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy puder, proszek i żółtka - miksujemy.
    Następnie stopniowo dodajemy pianę, cały czas miksując.
    Gotową masę wlewamy do tortownicy.
    Biszkopt pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.

    Dżem, wiśnie, cukier i wiśniówkę mieszamy w garnku.
    Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści.
    Żelatynę zalewamy odrobiną wody, mieszamy.
    Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia w mikrofali,
    następnie dodajemy do masy wiśniowej.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Czekoladę kroimy w małe kawałki, i rozpuszczamy w kąpieli wodnej -
    do jednolitej masy.
    Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą, następnie powoli dodajemy przestudzoną czekoladę.

    Biszkopt kroimy na dwie równe części.
    Białą czekoladę drobno siekamy, i mieszamy z kakaową posypką.
    Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Gotową nakładamy na folię aluminiową, formując wzorki.
    Wstawiamy do lodówki.
    Śmietanę ubijamy z cukrem.

    Blat biszkoptu smarujemy masą wiśniową, przykrywamy drugim biszkoptem.
    Masę czekoladową nakładamy na górę i boki.
    Nożem wyrównujemy powierzchnię.
    Boki tortu posypujemy wiórkami z czekolady.
    Śmietaną dekorujemy górę tortu, dodatkowo ozdabiamy czekoladowymi wzorkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń