Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z ciastek bez pieczenia z masą truskawkową.

Torcik z ciastek bez pieczenia z masą truskawkową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 2213

Dodano:

Odsłon: 246

Torcik jest nie tylko smaczny ale i efektownie wygląda po przekrojeniu.

Składniki

  • 3 opakowania ciastek "Petitek" po 200 g każda
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek(mogą być mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • świeże kwiaty i sezonowe owoce do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek z wodą, do której dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
    Odstawiamy do przestygnięcia.
    Mocno oziębioną śmietanę ubić z serkiem mascarpone . Dodać zmiksowane truskawki i na koniec lekko tężejącą galaretkę .

  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każde ciastko cienko smarować kremem i i układać ciasno-jedno przy drugim-pionowo-zaczynając od brzegów tortownicy w kierunku środka.
    Resztę masy wylać na wierzch (część spłynie w wolne przestrzenie między ciastkami. Wstawić do lodówki na całą noc by masa stężała a ciastka zmiękły.

  3. Czekoladę roztopić nad parą, dodać śmietankę i lekko przestudzić. Kiedy zgęstnieje - oblać brzegi torcika.
    Udekorować świeżymi kwiatami i owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń