Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort bezowy z masą kakaową"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 619
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 258
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 619
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 258
Składniki
Mocno schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, partiami dosypuj 10 dag cukru kryształu. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
Cukier puder wymieszaj w osobnej miseczce razem z drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Dodaj do piany. Jeszcze chwilę ubijaj.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Narysuj na nim 3 okręgi o średnicy 22 cm, wypełnij je ubitą pianą. Piecz blaty bezowe ok. 50 minut w temp. 150 st. Następnie wyłącz piekarniki i dosusz bezy przy uchylonych drzwiczkach.
Kremówkę zagotuj razem z resztą cukru kryształu oraz z kakao. Zdejmij z ognia, wystudź, a potem wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
Wysuszone blaty bezowe przełóż powstałą masą kakaową. Na wierzchu rozłóż opłukane i osuszone truskawki (lub inne owoce).
12 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 220 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety