Do góry

Desery Przepis na:

Tort bezowy z masą kakaową

Tort bezowy z masą kakaową

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Tort bezowy z masą kakaową"

Składniki

  • 4 białka
  • 12 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 400 ml kremówki 36 proc
  • 2 dag kakao
  • 10 dag truskawek lub innych owoców sezonowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mocno schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, partiami dosypuj 10 dag cukru kryształu. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny.

  2. Cukier puder wymieszaj w osobnej miseczce razem z drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Dodaj do piany. Jeszcze chwilę ubijaj.

  3. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Narysuj na nim 3 okręgi o średnicy 22 cm, wypełnij je ubitą pianą. Piecz blaty bezowe ok. 50 minut w temp. 150 st. Następnie wyłącz piekarniki i dosusz bezy przy uchylonych drzwiczkach.

  4. Kremówkę zagotuj razem z resztą cukru kryształu oraz z kakao. Zdejmij z ognia, wystudź, a potem wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.

  5. Wysuszone blaty bezowe przełóż powstałą masą kakaową. Na wierzchu rozłóż opłukane i osuszone truskawki (lub inne owoce).

  6. 12 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 220 kcal, cena 1,20 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń