Do góry

Desery Przepis na:

Tort Biedronka

Tort Biedronka

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2814

Dodano:

Odsłon: 1055

Lekki tort na ciemnym biszkopcie wypełniony masą z bitej śmietany i dekoracyjne obłożony truskawkami. Wymarzony deser dla dzieci na każdym kinderbalu i prosty w wykonaniu!

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
  • Bita śmietana:
  • 600 g śmietanki kremówki (30%)
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • Czekoladowe dodatki:
  • 50 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 2 kolorowe drażetki
  • Dodatkowo:
  • 400 g truskawek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na samym wstępie rozpuszczamy masło i ostawiamy do wystudzenia (ale nie dopuszczamy by stwardniało), następnie oddzielamy białka od żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywną masę, wtedy możemy stopniowo dodawać cukier. Kiedy rozpuści się, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Tę mozolna pracę najlepiej wykonać mikserem, albo robotem kuchennym.

  2. Mąkę, kakao i proszek mieszamy w osobnym naczyniu. Do ubitych jajek wpierw dodajemy rozpuszczone masło a następnie, powoli mieszając (ruch jest pełny, ale delikatny) wolno dosypujemy suche składniki. Nie należy się martwić tym, że masa nam lekko opadnie, jest to normalny proces, gdy dodajemy tłuszcz.

  3. Przygotowujemy tortownicę i foremkę na muffiny - z papieru do pieczenia wycinamy koła wielkości spodu (ja odrysowuję formę, aby zrobić to dokładnie). Do tortownicy i foremki wyłożonej papierem wylewamy ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Muffinek zapewne upiecze się prędzej, po 20 minutach, dużemu biszkoptowi dajmy jeszcze przynajmniej te 5 minut.

  4. Zawsze zaczynam od schłodzenia mojej kremówki przed ubiciem - ułatwia to cały proces i sprawia, że bita śmietana będzie puszysta. Są szkoły, które mówią, że miskę w której zamierzamy dokonywać ''czynu tworzenia'' także należy umieścić w lodówce. Dla pewności na 0,5 -1 h przed podjęciem pracy, umieszczam kremówkę w zamrażalce. Żelatynę z wodą umieszczamy w garnuszku i cierpliwie czekamy aż napęcznieje, wtedy będziemy ja rozpuszczać, nie dopuszczając przy tym do zagotowania.

  5. Gdy śmietanka jest już dostatecznie schłodzona, możemy zacząć ją ubijać. Cukier dodajemy dopiero w momencie, gdy zauważymy, że gęstnieje. Mamy puch - wyłączamy na chwilę mikser i mieszamy 2-3 łyżki śmietanki z żelatyną, dopiero wtedy na najniższym biegu miksera łączymy wszystko razem, pamiętając by wlewać powoli.

  6. Postanowiłam się pobawić i w skrócie przedstawić Wam co robiłam. Nie muszę dodawać, że papier do pieczenia należy zdjąć przed przystąpieniem do kolejnych czynności: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,340973107,title,Tort-Biedronka,index.html
    Opisałam tu każdy moment składania biedronki krok po kroku, dołączyłam też zdjęcia. Jest to niezwykle proste, a efekt końcowy nie dość, ze smaczny jest wizualnie fantastyczny!

  7. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Dobrze jest ją połamać na kawałki i mieszać, gdy wszystko będzie już nad ogniem. Studzimy. Czekolada należy pokryć głowę oraz przerwę między skrzydełkami. Truskawki kroimy w plasterki i układamy tak, aby na siebie zachodziły. Po szczegółowe porady ze zdjęciami jeszcze raz odsyłam na mojego bloga. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń