Do góry

Desery Przepis na:

Tort chałwowy

Tort chałwowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9248

Dodano:

Odsłon: 4083

smaczny, mimo dodatku chałwy nie za słodki, efektowny tort :-)

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • jajko 4
  • cukier 1/2 szkl.
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 1,5 op.
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki
  • Biszkopt ciemny:
  • jajko 4
  • cukier 1/2 szkl.
  • budyń czekoladowy (bez cukru) 1,5 op.
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki
  • Krem chałwowy:
  • chałwa (u mnie waniliowa) 40 dag
  • masło miękkie 30 dag
  • budyń waniliowy lub śmietankowy 2 op.
  • mleko 3 szkl.
  • cukier puder ewentualnie do smaku
  • Krem do dekoracji:
  • mascarpone 25 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 300ml
  • cukier puder 2 płaskie łyżki
  • ewentualnie barwniki (u mnie żółty i różowy)
  • dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • woda z cukrem i cytryną do nasączenia biszkoptów 1 szkl.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Zawsze piekę dzień wcześniej przed przygotowywaniem tortu - łatwiej się kroi.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal miksując. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. (do suchego patyczka). Odrazu po wyjęciu blachy z biszkoptem z piekarnika należy upuścić ją z wysokości 30-40cm na podłogę. Odstawić do wystygnięcia. W ten sposób upiec biszkopt jasny i ciemny.

    Masa chałwowa: W tym samym dniu, w którym piekę biszkopt, gotuję tez budyń, zdąży wystarczająco wystygnąć :-). 2 szkl. mleka zagotować z cukrem (4 łyżki), w pozostałej ilości mleka rozpuścić budynie. Gdy mleko się zagotuje dodać rozpuszczone budynie, dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu minutę. Przelać budyń do miski i na wierzch położyć folię spożywczą, tak aby dokładnie stykała się z budyniem - zapobiegnie do utworzenia się kożucha. Dokładnie wystudzić (musi być całkowicie zimne), dlatego ja gotuję dzień przed przygotowywaniem kremu. W dniu składania tortu miękkie masło należy utrzeć, dodawać powoli po łyżce budyniu. Chałwę rozetrzeć w osobnej misce, dodać do masy, krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Masę należy wstawić do lodówki.

    Każdy z biszkoptów przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na paterę położyć jasny blat biszkoptu (nie trzeba go nasączać), wyłożyć 1/4 częśc schłodzonego kremu chałwowego, wyrównać i położyć ciemny blat. Delikatnie nasączyć słodko-kwaśną wodą, wyłożyć dżem z czarnej porzeczki (taką ilość jaką każdy uważa za stosowną. u mnie to była połowa słoika czyli 20 dag), rozsmarować, na to wyłożyć kolejną część kremu. Następnie drugi jasny blat biszkoptu, delikatnie nasączyć i wyłożyć kolejną część kremu. Przykryć drugim blatem ciemnego biszkoptu, delikatnie nasączyć i cienko posmarować pozostałą częścią kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby krem stężał.

    Krem do dekoracji.

    Schłodzone śmietankę i mascarpone ubić z cukrem pudrem do uzyskania gęstej masy. Podzielić mniej więcej na pół. Jedną częścią posmarować boki tortu, do drugiej dodać ewentualnie barwniki i udekorować według uznania. U mnie są różyczki, do których użyłam tylkę Nr 1M Wiltona.

  2. Tort należy schłodzić przez kilka godzin. Najlepiej przez całą noc.

  3. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń