Do góry

Desery Przepis na:

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Tort cytrynowy"

Składniki

  • Na biszkopt: 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru. Na krem: 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1 szklanki cukru
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 3 szklanki soku z cytryny
  • 37 dag miękkiego masła. Ponadto: 1 szklanki soku z cytryny
  • 2 cytryny
  • małe beziki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj biszkopt. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka oraz mąkę i jeszcze chwilę miksuj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180° C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty.

  2. Zmiksuj szklankę mleka, jajka, obie mąki oraz skórkę z cytryny. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj mleko z jajkami i mąką. Mieszając gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Zimny budyń zmiksuj, stopniowo dodając sok z cytryny. Miękkie masło ubij na puch a następnie dodawaj po łyżce budyniu. Krem odstaw do lodówki, by lekko stężał.

  3. Sok z cytryny połącz z 1 szklanki wody. Pierwszy i drugi blat nasącz przygotowanym ponczem i posmaruj częścią kremu. Przykryj ostatnim blatem, wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj bezikami i plastrami cytryny.

  4. (bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 420 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń