Do góry

Desery Przepis na:

Tort Cytrynowy

Tort Cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 943

Dodano:

Odsłon: 3151

Pyszny, delikatny, świeży tort, w którym cytrynowa nuta, jest nie tylko zatopiona w delikatnym kremie z mascarpone, ale również mocno zaakcentowana w mięciutkim, cytrynowym biszkopcie. Idealny na każdą okazję

Składniki

  • BISZKOPT CYTRYNOWY:
  • 6 jajek
  • niecała szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok i skórka starta z jednej cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • KREM CYTRYNOWY:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 500g. serka mascarpone
  • szklanka cukru pudru
  • 2 duże cytryny
  • barwnik spożywczy żółty (najlepiej w proszku)
  • DODATKOWO:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • DO NASĄCZANIA:
  • Słaba, lekko posłodzona herbata.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT CYTRYNOWY:

    Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy.
    Oddzielamy żółtka od białek.
    Białka ubijamy, z dodatkiem szczypty soli, na bardzo gęstą pianę.

    W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem, aż do powstania kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać).
    Mieszamy wszystko dokładnie mikserem.
    Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz startą skórkę cytryny i delikatnie za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, aż masa będzie puszysta i jednolita.

  2. Biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm].

    Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół].
    Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.

    Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawdę nie bójcie się tego sprawdzonego triku,bo on naprawdę działa! Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan, a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!].

  3. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy.

  4. KREM:

    Z cytryn wyciskamy sok.
    W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie - dodajemy cukier puder, sok z cytryn oraz serek mascarpone.
    Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy.

  5. 1/3 kremu przekładamy do osobnego naczynia (ma on pozostać w kremowym kolorze).
    Do pozostałej części dodajemy trochę barwnika spożywczego, po czym całość RĘCZNIE, dokładnie mieszamy.
    Jeżeli nie jesteśmy zadowoleni z intensywności koloru, możemy po trochu dosypywać barwnik, do momentu uzyskania właściwej barwy. Lepiej to robić etapami, niż wsypać za dużo za pierwszym razem.

  6. PRZEKŁADANIE TORTU:

    Biszkopt kroimy na trzy równe blaty.

  7. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy żółtym kremem, przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy.
    Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy żółty krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy.

  8. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy żółtym kremem i wszystko ładanie wygładzamy.
    Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.

  9. DEKOROWANIE:

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. połamaną czekoladę wkładamy do szklanej miski, którą ustawiamy nad garkiem z gotującą się wodą- tak aby woda nie dotykała dna miski. Od czasu do czasu mieszamy.
    Gdy czekolada się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcią.

  10. Czekoladą w temperaturze pokojowej dekorujemy tort: nabieramy trochę na łyżkę. Przechylamy delikatnie- tak, aby czekolada spływała z łyżki małym strumieniem i kreślimy na torcie czekoladowe esy floresy.

  11. Biały krem umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów (duża końcówka typu: ‘zamknięta gwiazda’) i dookoła, po brzegach góry tortu, wykonujemy kremowe zdobienia.

  12. Małe kremowe zdobienia robimy u podstawy, dookoła tortu.

  13. Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki
    (a najlepiej na całą noc)!

    Przechowujemy w lodówce!

    PRZYJEMNEGO PIECZENIA I SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 18 marca 2018 Cudo:)Fajnie się czyta taki przepis krok po kroku dokumentowany zdjęciami. Pewnie zrobię ten tort na święta. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń