Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowa rozkosz

Tort czekoladowa rozkosz

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Tort czekoladowa rozkosz"

Składniki

  • 10 dag cukru
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag masła
  • 10 dag mąki tortowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kawy mielonej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 gotowa polewa o smaku białej czekolady. Krem: 2 szklanki mleka
  • 12 dag cukru
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 30 dag masła
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • 50 ml rumu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuścić z 1 łyżką mleka, wystudzić, utrzeć z masłem, 4 żółtkami, cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i kawą, wymieszać z pianą ubitą z czterech białek. Ciasto biszkoptowe przelać do tortownicy. Piec ok. 40-50 minut w temp. 160°C, wystudzić, przekroić wzdłuż na trzy części.

  2. Mleko zagotować z cukrem, dodać budynie, dobrze wymieszać, by nie było grudek, wystudzić, utrzeć z masłem na puszystą masę, delikatnie wymieszać z orzechami i rumem. Krążki biszkoptowe przełożyć kremem, schłodzić w lodówce przez ok. godzinę, polać polewą z białej czekolady.

  3. Przed podaniem deser warto fantazyjnie udekorować, np. figurką marcepanową. Możesz kupić gotową albo ulepić w domu.

  4. ok. 125 minut.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń