Do góry

Desery Przepis na:

tort czekoladowo-śmietankowy

tort czekoladowo-śmietankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 18

Dodano:

Odsłon: 8707

smaczny,dość efektowny :) robiłam na 13 urodziny mojego syna :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt:białka ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrem dodać do piany,, ciągle miksując dodawać powoli mąkę pszenną, potem ziemniaczaną na końcu proszek do pieczenia. przelać ciasto do średniej wielkości tortownicy upiec biszkopt na złoty kolor, z takich samych składników upiec drugi biszkopt, przekroić na pół. zostawić na ok dobę, żeby troszkę sczerstwiał.

  2. krem przyrządzić zgodnie z sugestia na opakowaniu, jednak dodając połowę masła.

  3. z wody, kwasku cytrynowego i olejku przegotować nasączenie czyli wszystko razem zagotować i ostudzić. ma być mocno kwaśne.

  4. wziąć pierwszy z 4 krążków nasączyć delikatnie i posmarować kremem. przykryć 2 krążkiem, tez nasączyć, tylko trochę mocniej i posmarować dżemem, przykryć 3 krążkiem, nasączyć, na to krem i 4 krążek. całość obsmarować pozostałym kremem i do lodówki na 2,3 dni, żeby smaki i zapachy się połączyły.

  5. ozdobienie tortu: ubić śmietankę z cukrem pudrem i na koniec ubijania dodać 5,6 łyżeczek rozpuszczonej wcześniej żelatyny ( 6,7 łyżek żelatyny zaleć 0,5 szklanki gorącej wody, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić) obsmarować tort cienką warstwą, z reszty szprycurką do kremu zrobić na wierzchu rozetki naokoło . przygotować polewę: do rondelka wlać ok 3,4 łyżki wody pokruszyć czekoladę i rozpuścić, ale nie zagotować, zostawić do przestygnięcia, gdy będzie letnia ubić jeszcze raz dodając 5,6 łyżeczek żelatyny , polać nią tort po całości, pozwalając aby spływała po bokach. i do lodówki. na koniec zrobić napis i udekorować mandarynkami i listkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

passia 24 czerwca 2010 tak, do biszkoptu 1 łyżka, nie łyżeczka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 24 czerwca 2010 Tort bardzo ładny, apetyczny. Sądząc po składnikach lekki (nie maślany). Czy na pewno 1 łyżka proszku do pieczenia.
PS. Wszystkiego Najlepszego dla Solenizanta!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń