Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-wiśniowy

Tort czekoladowo-wiśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Tort czekoladowo-wiśniowy"

Składniki

  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • szczypta soli
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 25 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 60 dag śmietany kremówki
  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki wiśniówki
  • 1 szkl. wiśni z kompotu
  • czekoladowe ozdoby i polewa czekoladowa do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło utrzyj z 12 dag cukru, solą oraz 1 torebką cukru waniliowego. Kiedy masa będzie jasnokremowa, kolejno domieszaj 3 jajka. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Porcjami połącz z masą maślaną. Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm) wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 40 minut. Upieczony spód ostrożnie wyjmij z tortownicy. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

  2. Śmietanę ubij na sztywno. Czekoladę posiekaj, stop. Pozostałe jajka ubij w kąpieli wodnej z resztą cukru i drugim cukrem waniliowym. Dodaj wiśniówkę. Kiedy masa jajeczna będzie już gęsta i jasnokremowa, zdejmij ją z kąpieli wodnej, porcjami – na przemian – domieszaj stopioną czekoladę oraz bitą śmietanę.

  3. Zimne ciasto rozetnij na 2 placki. Jeden blat ułóż na spodzie tortownicy. Trochę kremu czekoladowego odłóż do posmarowania tortu. Połowę pozostałego kremu rozsmaruj na placku w formie. Posyp wiśniami. Przykryj resztą kremu i drugim blatem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy. Wierzch i bok ciasta posmaruj resztą kremu. Schładzaj jeszcze 3 godziny. Udekoruj polewą czekoladową i ozdobami cukierniczymi z czekolady.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń