Do góry

Desery Przepis na:

Tort dyniowo - śmietanowy

Tort dyniowo - śmietanowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 430

Dodano:

Odsłon: 104

Jakiś czas temu przy pieczeniu kilimandżaro i sernika dodałam dynię. I przekonałam się, śe to świetne warzywo do wypieków na słodko. Choc muszę przyznać się Wam, że nie lubiłam dyni. A teraz już lubię i kombinuję z nią różne dania.

Składniki

  • 500 ml śmietany 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier do smaku
  • 500 g dyni ( waga po obraniu )
  • 2 szk wody
  • 1 galaretka ananasowa
  • biszkopt :
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szk cukru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo :
  • małe beziki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubijać je.
    W trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i nadal ubijać.
    Gdy piana jest ubita dodawać po żółtku a gdy się połączą z pianą dodać ekstrakt i jeszcze chwilę miksować.
    Następnie porcjami dodawać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    Ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno ).
    Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
    Upieczony wystudzić i wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.

  2. Dynie pokroić w kostkę i wrzucić do szerokiego rondla.
    Wlać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości dyni ( mogą zostać małe kawałeczki ).
    Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
    Zostawić do lekkiego stężenia.
    Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić ją.

  3. Pierwszy placek ułożyć na talerzu lub paterze.
    Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i rozsmarować połowę tężejącej dyni.
    Na dynię rozłożyć około 1/3 śmietany i zakryć drugim plackiem.
    Czynność powtórzyć i zakryć trzecim plackiem.
    Tort udekorować resztą śmietany i bezikami.
    Przed podaniem tort schłodzić w lodówce około 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń