Do góry

Desery Przepis na:

Tort imieninowy dla męża

Tort imieninowy dla męża

Autor: zmaminegozeszytu

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 533

Dodano: 05.05.2018

Odsłon: 1089

Ostatni weekend był bardzo szalony... Kończenie generalnych porządków przed nadejściem nowego członka rodziny, tort imieninowy dla męża i dwa torciki na II edycję biegu, o którym Wam pisałam w tamtym roku. Przez całe to zamieszanie i brak czasu zapomniałam o zrobieniu zdjęć z kolejnych etapów "produkcji torta". Mam nadzieję, że efekt końcowy zrekompensuje Wam to moje "zaniedbanie" ;). Wyszło pysznie - musicie uwierzyć mi na słowo :) Mam wrażenie, że z dnia na dzień był coraz lepszy :)

Składniki

  • 6 jajek
  • niecała szkl. drobnego cukru
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • niepełna szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao (pełne)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 serek mascarpone (opakowanie 250 g)
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 czekolady (mleczna i gorzka - każda po 100 g)
  • 1 serek mascarpone (opakowanie 250 g)
  • 1 śmietan-fix
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru (w zależności od tego, czy ktoś lubi mniej lub bardziej słodkie)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 175 ml kremówki (kto woli rzadszą konsystencję może dodać troszkę więcej)
  • świeże truskawki i borówki, maliny (mogą być mrożone)
  • herbata z cytryną do nasączenia (posłodzona)
  • duży dżem porzeczkowy do przełożenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. jasny biszkopt:
    Z 6 białek ubić pianę, dodać niecałą szklankę cukru i żółtka (6), dalej ubijać. Po chwili wsypać 1 1/2 szkl. mąki zmieszanej z 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, połączyć składniki. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm (wysmarowanej tłuszczem i wyścielonej pergaminem). Piec w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, przestudzić, przekroić na 3 części.

    ciemny biszkopt:
    Z 3 białek ubić pianę, dodać 1/2 szkl. cukru i żółtka (3), dalej ubijać. Po chwili wsypać niepełną szklankę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao, połączyć składniki. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm (wysmarowanej tłuszczem i wyścielonej pergaminem). Piec w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, przestudzić, przekroić na 2 części.




  2. masa biała:
    Wszystkie składniki (500 ml śmietanki 30%, 2 śmietan-fixy, 1 serek mascarpone (opakowanie 250 g), 4 płaskie łyżki cukru pudru) dać do misy miksera, ubić na sztywno, schłodzić w lodówce.

    masa ciemna:
    Czekoladę (200g) rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć ją z serkiem mascarpone (250g). Dodać do ubitej wcześniej śmietany (250ml) (z cukrem pudrem i śmietan-fixem), energicznie przemieszać - najlepiej ręcznie, również schłodzić.

    polewa (150 g gorzkiej czekolady, 175 ml kremówki (kto woli rzadszą konsystencję może dodać troszkę więcej)):
    Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, rozpuścić, dodać śmietankę, mieszać do dokładnego rozpuszczenia (czekoladę rozpuszczać na małym ogniu, nie gotować, polewę zrobić przed samym dekorowaniem).


  3. Przełożenie tortu:
    Tortownicę, w której piekliśmy biszkopt wyłożyć pergaminem (tak, żeby wystawał, bo tort będzie wysoki). Ciasto przekładać kolejno: jasny blat - nasączyć - posmarować dżemem porzeczkowym i białą masą - blat ciemny - nasączyć - posmarować ciemną masą i wyłożyć na niej maliny - blat jasny - nasączyć - posmarować dżemem porzeczkowym i białą masą - blat ciemny - posmarować ciemną masą i wyłożyć na niej pokrojone na mniejsze kawałki truskawki - blat jasny - nasączyć - posmarować dżemem porzeczkowym i białą masą. Całość włożyć do lodówki, schłodzić kilka godzin. Następnie ciasto wyjąć z tortownicy (pozbyć się pergaminu), polać polewą i ozdobić owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

slodka 15 maja pięknie prezentuje się w środku, na pewno w moich tortach wykorzystam takie ułożenie warstw. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń