Do góry

Desery Przepis na:

tort jagodowo-kokosowy

tort jagodowo-kokosowy

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 440 Ocena: 13840

Dodano: 04.06.2018

Odsłon: 6103

biszkopt wyszedł dość wysoki więc przekroiłam na 4 część. Tort wyszedł bardzo smaczny i jak to bywa z tortami z każdym dniem był smaczniejszy, więc najlepiej przygotować go dzień wcześniej a biszkopt jak i krem kokosowy możemy przygotować dzień przed składaniem tortu...

Składniki

  • biszkopt budyniowy: 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • krem kokosowy: 150 ml mleka
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 100 g wiórek kokosowych
  • krem jagodowy: 3/4 szkl jagód (miałam mrożone)
  • 400 ml śmietany 30 bądź 36%
  • 150g kremowego serka
  • cukier puder do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. biszkopt budyniowy: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia

  2. krem jagodowy: jagody rozdrabniamy blenderem. Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy serek i jagody. Wszystko delikatnie mieszamy.

  3. krem kokosowy: obydwie mąki mieszamy ze szklanką mleka. Resztę mleka gotujemy, dodając oby dwa cukry. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką i gotujemy budyń; studzimy. Następnie rozcieramy dobrze masło i nadal ucierając dodajemy po łyżce budyniu, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy wiórki, i mieszamy łyżką.

  4. Biszkopt przekrawamy na 4 części, nasączmy, przekładamy kremami, dowolnie dekorujemy i wkładamy na co najmniej noc do lodówki...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń