Do góry

Desery Przepis na:

Tort julbileuszowy "cyfrowy"

Tort julbileuszowy cyfrowy

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 134

Dodano: 23.04.2018

Odsłon: 3537

Bardzo modny tort z cyframi. Tort udekorowany owocami i ozdobami z mleka w proszku.Tort okazjonalny, jubileuszowy,imprezowy.

Składniki

  • biszkopt : 2x -4 jajka -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki tortowej z ziemniaczaną-pół na pół -1 łyżka kakao -1
  • cd.-1 łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szklanki oleju
  • krem waniliowy: -500 g. białej czekolady -500 ml. śmietanki 30 % -500 g. serka mascarpone -1 krem waniliowy do tortów, suchy
  • owoce i czekoladki: -125 g. malin -125 g. borówki amerykańskiej -1 mandarynka -mały kiść zielonych winogron -
  • cd.-kilka czekoladek Raffaello i Ferrero Rocher
  • ozdoby z mleka w proszku: -100 g. cukru pudru -100 g. mleka w proszku -troszku ekstraktu waniliowego -parę łyżek mleka w pły
  • -maty silikonowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać łopatką, dolewając też olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.Drugi biszkopt upiec tak samo.

  2. Z papieru wyciąć szablony z cyferek. W/g szablonów wyciąć cyferki na dwóch biszkoptach.
    Po cyferce ułożyć na paterze i nasączyć jakimś sokiem, albo wodą z cytryną, czy kawą.

  3. krem-Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić, przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Serek zmiksować, dolewając śmietankę czekoladową.Następnie dosypywać krem w proszku i zmiksować.Przełożyć do rękawa cukierniczego a dużą tylką z okrągłą końcówką.Z połowy kremu, zrobić rozetki na całej powierzchni cyferek. Posypać połową borówek.
    Przykryć następnymi cyferkami z biszkoptu i nasączyć.
    Z reszty kremu zrobić tak samo rozetki. Torciki schłodzić w lodówce.

  4. dekoracja-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, ekstraktem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na kawałki i zafarbować jadalnymi barwnikami.Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory.

  5. Dekoracje i owoce ułożyć na torcie. Przed podaniem można wokół tortu, na paterę ułożyć różne owoce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń