Do góry

Desery Przepis na:

Tort komunijny w kształcie książki

Tort komunijny w kształcie książki

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 51

Dodano:

Odsłon: 376

Tort komunijny to najważniejszy element całego przyjęcia.

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 450 g masła
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierwszym etapem jest wykonanie biszkoptów. Można zrobić to na 1 lub 2 dni przed planowanym podaniem tortu. Wymienione składniki pozwalają upiec 1 biszkopt, a potrzebne są 3.

    Białka oddzielić od białek. Rozpocząć ich ubijanie na puszystą, sztywną masę. Gdy piana przybierze już taki kształt dodać do niej cukier i nadal miksować, aż uzyska się konsystencję podobną do bezy. Dodać żółtka, mąkę i wymieszać całość delikatnie, przy pomocy szpatułki. Przelać do prostokątnej formy i upiec (25 minut) w piekarniku nagrzanym do 175 st. Celsjusza.

  2. Rozpocząć przygotowanie kremu krówkowego. Całe jajka należy wbić do miski, dodać cukier i zacząć lekko ubijać. Następnie przygotować garnek z odrobiną wody, podgrzewać ją i kiedy zacznie się wrzeć postawić nad parą i ubijać, aż masa stanie się puszysta i gładka. W osobnej misce połączyć masło, powinno być miękkie, z masą krówkową. Najlepiej użyć do tego miksera. Dodawać po 1 łyżce masy jajecznej i ubijać.

  3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie białej masy. W tym celu ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Dodać do niej żelatynę, rozpuszczoną w 1 łyżce ciepłej wody oraz mascarpone. Wymieszać wszystko na jednolitą masę.

  4. Najpoważniejszym zadaniem jest złożenie ciasta tak, żeby przypominał książkę. Biszkopty przekroić wzdłuż na 4 części. Pierwszą, dolną, posmarować kremem, nakryć drugą częścią, posmarować kremem i w odległości 1/4 od krótkich krawędzi położyć podłużne biszkopty. Nakryć kolejną częścią i postąpić z nią tak samo. Po wykorzystaniu wszystkich biszkoptów włożyć na 3 godziny do lodówki. Potem wyciągnąć pokryć białym kremem, udekorować i znowu włożyć do lodówki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń