Do góry

Desery Przepis na:

Tort Leśny Mech

Tort Leśny Mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 800

Dodano:

Odsłon: 492

Jeżeli na myśl o cieście ze szpinakiem zaczynacie się krzywić, zapewniam Was, że niepotrzebnie! :) Leśny Mech to puszyste, wilgotne i zielone ciasto, które swoim wyglądem ciekawi, ale i zachęca do spróbowania. Sama się sobie dziwię, że tak długo zwlekałam z jego upieczeniem! Jest pyszne, nie tłuste, wręcz lekkie! Koniecznie do upieczenia, nie tylko na wiosnę ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 paczka mrożonego szpinaku (450 g)
  • 2 szklanki mąki (u mnie krupczatka)
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Krem:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej)
  • sok z 1/2 cytryny
  • Dodatkowo:
  • frużelina malinowa lub dżem
  • owoce, np. maliny, borówki, jagody, poziomki, pestki granatu...
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
    Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
    Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę.
    Do masy jajecznej dodajemy cienkim strumieniem olej.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do masy.
    Dodajemy szpinak i całość mieszamy szpatułką lub łyżką do uzyskania jednolitej masy.
    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasto przelewamy do formy, wygładzamy łyżką i pieczemy przez 55-60 minut - do suchego patyczka.
    Ciasto dokładnie studzimy i ściany górkę ciasta, a następnie ją kruszymy (przyda się d ozdoby wierzchu i boków tortu). Ciasto kroimy na trzy blaty.

  2. Krem: śmietankę i mascarpone ubijamy razem, aż do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i sok z cytryny.
    Do kremu możemy również dodać owoce - ja dodałam borówki i delikatnie wmieszałam je w krem za pomocą szpatułki.

  3. Składanie tortu: Pierwszy blat ciasta umieszczamy w tortownicy i smarujemy go frużeliną (lub dżemem), nakładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem i smarujemy go frużeliną, nakładamy kolejną 1/3 kremu, przykrywamy ostatnim blatem i smarujemy odrobiną kremu (zostawiamy jeszcze trochę kremu na boki ciasta).
    Ciasto przekładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nożem delikatnie oddzielamy ciasto od formy i wyciągamy je z niej.
    Boki tortu smarujemy cienko pozostałym kremem, posypujemy pokruszonym ciastem wierzch i boki tortu oraz dekorujemy owocami.
    Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej 2-3 godziny.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Camilla24 14 kwietnia lubie to ciasto, ostatnio czesto u mnie na stole gości....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń