Do góry

Desery Przepis na:

Tort malinowy z ciastkami cantuccini

Tort malinowy z ciastkami cantuccini

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2345

Dodano:

Odsłon: 809

Orzeźwiający i leciutki, w sam raz na panujące upały.

Składniki

  • Spód ciasteczkowy: 1 łyżeczka oleju
  • 200g ciastek cantuccini
  • 90g roztopionego masła
  • Masa: 12 listków żelatyny
  • 550g mrożonych malin (lub mieszanki owoców jagodowych)
  • 150g cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 4 łyżki syropu malinowego
  • 500g chudego mielonego twarogu
  • 400g śmietany kremówki
  • 100g ciastek cantuccini
  • kilka malin
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownicę (26cm) wysmarować olejem. Ciastka bardzo drobno pokruszyć (blenderem) i połączyć z masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy. Wstawić do lodówki na ok. 60 minut.

  2. Żelatynę namoczyć. 450g owoców rozmrozić, przełożyć do garnka i wymieszać z cukrem, 1 opakowaniem cukru waniliowego i syropem, zostawić na 10 minut. Po tym czasie gotować ok. 3 minut cały czas mieszając. Lekko ostudzić.

  3. Żelatynę odcisnąć, włożyć do owoców i wymieszać aż się rozpuści. Owoce całkowicie ostudzić. Twaróg wymieszać z cukrem waniliowym, dodać do owoców i schładzać ok. 20 minut, aż masa zacznie tęzeć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy. Wmieszać pozostałe zamrożone owoce. Masą wypełnić tortownicę. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

  4. Ciasto wyjąć z formy, przełożyć na paterę. Pozostałe ciastka pokruszyć i obsypać nimi brzeg i ew. górę tortu. Ozdobić malinami.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń