Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort marmurkowy z brzoskwiniami i galaretką"
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 280
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1154
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 665
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 280
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1154
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 665
Składniki
Miękką margarynę utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka i 3 łyżki śmietany. Pod koniec wmieszaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Połowę ciasta wyłóż do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Do reszty dodaj kakao i 2 łyżki śmietany. Rozsmaruj na jasnej masie.
Brzoskwinie odcedź i pokrój. Połowę ułóż na cieście.
Piecz je przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Nie wyjmuj z formy!
Serek mascarpone wymieszaj z twarogiem i cukrem pudrem. W 100 ml zalewy z brzoskwiń rozpuść 20 g żelatyny i podgrzej. Gorącą wmieszaj do kremu twarogowego. Dodaj połowę ubitej na sztywno śmietany. Rozsmaruj na ostudzonym cieście, nie wyjmując z formy. Schłódź.
W pozostałej zalewie wymieszaj resztę żelatyny. Podgrzej i wmieszaj do rozmiksowanych pozostałych brzoskwiń. Poczekaj, aż masa lekko ostygnie. Zanim zacznie tężeć, rozsmaruj na torcie.
Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Udekoruj resztą bitej śmietany.
Czas przygotowania: 90 minut. Cena porcji: ok. 4 zł.Źródło: Na żywo